Personal tools
You are here: Home / Dokumenti / Vijesti / 50. OBLJETNICA STUDIJA METALURGIJE
Navigation
Katalog opreme i istraživanja

Mjerna oprema

International Foundrymen Conference

Međunarodno savjetovanje ljevača

Round Cube

RoundCube web klijent elektroničke pošte

Webmail
Knjižnica

Izgled knjižnice iznutra

Studomat

Studomat, prijava ispita !

Dabar

Digitalni akademski arhivi i repozitoriji

Prvi javnozdravstveni portal za studente u Republici Hrvatskoj

PITAJ ANDRIJU

Pitaj Andriju !
The Leader in Powertrain CFD

The Leader in Powertrain CFD

 

50. OBLJETNICA STUDIJA METALURGIJE

1-dekan.JPG

2-publika.JPG4-odbor.JPG5-govornici.JPG

3-publika.JPG6-prorektorica.JPG7-priznanja.JPG

 

TV emisija NET-TV u povodu 50-te obljetnice Metalurskog fakulteta from Metalurski fakultet on Vimeo.

Prilog iz vijesti NET TV sa proslave 50-te obljetnice MF 06.10.2010. from Metalurski fakultet on Vimeo.

 

50. OBLJETNICA STUDIJA METALURGIJE


    Pedeset godina studija metalurgije u Republici Hrvatskoj značajna je obljetnica i za Metalurški fakultet i za grad Sisak, koji je i povijesno vezan za metalurgiju obzirom na prvu kovnicu novca iz rimskog doba i brojna druga arheološka nalazišta. U industrijski razvijenim državama metalurška je industrija oduvijek bila sinonim razvijenosti društva, što je dovelo do ustrojavanja studija metalurgije u okviru nekad spojenih srodnih studija, a kasnije i utemeljenja Metalurškog fakulteta kao samostalne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

    Tijekom tih 50 godina akademska zvanja steklo je 465 diplomiranih inženjera metalurgije, 66 inženjera metalurgije, 48 magistara znanosti, 30 doktora znanosti i 11 sveučilišnih prvostupnika inženjera metalurgije koji danas čine okosnicu proizvodnje u metalurškoj i metaloprerađivačkoj industriji. Sukladno Bolonjskom procesu, na Metalurškom fakultetu održavaju se preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studiji metalurgije, koji pripadaju znanstvenom području tehničkih znanosti i jedini su takvi studiji na Sveučilištu u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj.

    Djelatnost Fakulteta, osim u cjeloživotnom usavršavanju znanstveno-nastavnog osoblja u okviru Long Life Learnig (L3) radi prenošenja suvremenih spoznaja i približavanja inovativnih tehnologija studentima, usmjerena je na istraživanje u okviru 5 trenutno aktivnih znanstvenih projekata sufinanciranih od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Završen je europski projekt u okviru programa EUREKA, uspješno su aplicirana i dovršena 3 hrvatsko-slovenska bilateralna projekta, ali i brojni projekti u suradnji s gospodarskim subjektima. Apliciran je i projekt kod europskih fondova pretpristupne pomoći iz IPA IIIc komponente koja potiče regionalnu konkurentnost. Osim istraživačke djelatnost cilj je kvalitetno provoditi i L3 zaposlenih u gospodarstvu putem tradicionalnih Međunarodnog ljevačkog savjetovanja i Seminara sa specifičnim aktualnim temama. U okviru cjelodnevnog usavršavanja održane su i brojne tribine i pozvana predavanja.

    Povodom 50. obljetnice studija metalurgije izdana je i MONOGRAFIJA (1960-2010) u okviru koje je dat presjek razvoja i djelatnosti ustanove. Monografija „50 godina studija metalurgije“ je tiskana u 750 primjeraka u nakladi Sveučilišta u Zagrebu Metalurškog fakulteta, a nastala je aktivnom participacijom metalurga svih dobnih skupina. Prikupljene tekstove i fotografije su spretno uobličili uz glavnog urednika prof.dr.sc. Mirka Gojića i suradnici doc. dr. sc. Zoran Glavaš i Lana Vanić, dipl. iur., tajnica Fakulteta.

    Svečano se obilježavanje 50 godina studija metalurgije održalo 6. listopada 2010. godine u hotelu Panonija okupljanjem brojnih metalurga, predstavnika gospodarskih subjekata s kojima Fakultet intenzivno surađuje, dekana i prodekana s brojnih fakulteta izvan Republike Hrvatske poput Hutnicke fakulte, Košice, Slovačka, Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Slovenija, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Slovenija, Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici, BiH), Tehničkog fakulteta Bor Univerziteta u Beogradu, Srbija), Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srbija, Metalurško–tehnološkog fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori, Podgorica, Crna Gora, kao i iz Republike Hrvatske poput Strojarskog fakulteta Slavonski Brod Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Tehničkog fakulteta Rijeka Sveučilišta u Rijeci i Kemijsko–tehnološkog fakulteta Split Sveučilišta u Splitu, te Sveučilišta u Zagrebu i to s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Petrinji, Grafičkog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Poveznicu gospodarstva i znanosti naglasili su predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Sisak g. Boris Mesarić i Gospodarske zbornice Slovenije g. Martin Debelak. Nerazdvojivost Metalurškog fakulteta i grada Siska naglasio je gradonačelnik g. Dinko Pintarić, dok je predvodničku ulogu Fakulteta u razvoju regije istaknuo dožupan g. Andrija Rudić. Naposljetku je prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ljiljana Pinter, inspirirana brojnim govornicima zaključila da Metalurški fakultet svojom povezanošću s industrijom treba služiti kao primjer ostalima.

    Svečano obilježavanje završilo je dodjelom priznanja prof. dr. sc. Josipu Krajcaru, prof. dr. sc. Josipu Črnku i prof. dr. sc. Dubravki Ugarković, te posthumno prof. dr. sc. Vladimiru Logomercu, prof. dr. sc. Pavlu Pavloviću i prof. dr. sc. Darku Maljkoviću. Zahvalnice za dugogodišnju suradnju primili su Hutnicka fakulta (Košice, Slovačka), Naravoslovnotehiška fakulta Univerze v Ljubljani (Ljubljana, Slovenija), Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Adrial Plus (bivši TLM d.d.), Šibenik, CMC Sisak d.o.o. (sljednik Željezare Sisak), Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija, te pojedinci g. Damir Begović, dipl. ing. i posthumno prof. dr. sc. Mijo Kundak.

    Proslavu obljetnice uveličali su glazbenici mezzo – sopranistica gđa Tihana Herceg – Ivšić uz pratnju prof. Tomislava Ivšića na gitari.

    Iste je večeri u ugodnom druženju i reminiscencijama održana večera bivših i sadašnjih studenata, te prijatelja Metalurškog fakulteta.

    Izjavu dekana Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Faruka Unkića i prorektorice Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ljiljane Pinter zabilježili su mediji (NeT, kronika 44, Večernji list, Jutarnji list, Novi Sisački tjednik, Petrinjski radio, Sisak info, Radio Sisak). Posebna emisija povodom obilježavanja 50 godina studija metalurgije emitirana je 11. listopada 2010. godine na regionalnoj televiziji NeT pod nazivom DVA FRTALJA u kojoj su gostovali dekan Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Faruk Unkić i prodekani prof. dr. sc. Jadranka Malina i doc. dr. sc. Robert Pezer.


doc. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac8-glazbeni predah.JPG

Document Actions

(c)2009,Sveučilište u Zagrebu,Metalurški fakultet