Personal tools
You are here: Home / Dokumenti / Vijesti / Održan 18. Godišnji sastanak Hrvatskog mikroskopijskog društva
Navigation
Katalog opreme i istraživanja

Mjerna oprema

International Foundrymen Conference

Međunarodno savjetovanje ljevača

Round Cube

RoundCube web klijent elektroničke pošte

Webmail
Knjižnica

Izgled knjižnice iznutra

Studomat

Studomat, prijava ispita !

Dabar

Digitalni akademski arhivi i repozitoriji

Prvi javnozdravstveni portal za studente u Republici Hrvatskoj

PITAJ ANDRIJU

Pitaj Andriju !
The Leader in Powertrain CFD

The Leader in Powertrain CFD

 

Održan 18. Godišnji sastanak Hrvatskog mikroskopijskog društva

6.jpg1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg7.jpg8.jpgMetalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu bio je organizator i domaćin 18. Godišnjeg sastanka Hrvatskog mikroskopijskog društva, održanog 26. studenog 2010. godine.
Ovom skupu je nazočilo 50-tak znanstvenika iz područja mikroskopije, koji su stigli iz različitih institucija Republike Hrvatske (Medicinski fakultet, Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Medicinski fakultet, Osijek, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Metalurški fakultet, Sisak, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb), ali i iz Slovenije (Institut Jožef Stefan, Ljubljana). Tom prigodom su predstavljene sve mikroskopijske grupe u Hrvatskoj, na svim poljima i područjima znanosti: medicine, biologije, fizike, kemije i znanosti o materijalima. Posebni gosti bili su članovi eko-skupine "Šumica", koja djeluje u Osnovnoj školi "Viktorovac" Sisak, sa voditeljicom gospođom Ivankom Benović, učiteljicom-mentor.
Smisao Sastanka, pored Godišnje skupštine Hrvatskog mikroskopijskog društva, bio je prikazati najnovije radove i rezultate izložene tijekom 2010.godine na domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima. Ovom prigodom predstavljen je novi scanning elektronski mikroskop Tescan SEM Vega LSH (TS 5130 LS), koji se nalazi u Laboratoriju za fiziku i strukturna ispitivanja, te svjetlosni mikroskop Olympus GX51 u Laboratoriju za željezo, čelik i ljevarstvo Metalurškog fakulteta.
Skup je otvorio predsjednik Hrvatskog mikroskopijskog društva prof.dr.sc. Srećko Gajović, koji je naglasio da su se vrhunski stručnjaci iz područja mikroskopije ponovno okupili u Sisku, kao centru elektronske mikroskopije. Nazočne su pozdravili dekan Metalurškog fakulteta prof.dr.sc. Faruk Unkić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije gospodin Ivan Loreković, prof., tajnik Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora gospodin Domagoj Stjepan Krnjak, doc.dr. Miran Čeh s Instituta Jožef Stefan, te voditeljica eko-skupine "Šumica" gospođa Ivanka Benović.
Stručni dio Sastanka počeo je prezentacijom dr.sc. Ljerke Slokar pod naslovom "Mikroskopija na Metalurškom fakultetu", te nastavio onom doc.dr.sc. Zdenke Zovko Brodarac pod naslovom "Metalografska analiza aluminijskih legura. Nakon toga je gospodin Marin Šoufek, predstavnik tvrtke Tescan, prikazao najnovije njihove proizvode iz područja mikroskopije.
U drugom dijelu je predsjednik prof.dr.sc. Srećko Gajović vodio Godišnju skupštinu Društva, u okviru koje su podnijeta izviješća o radu Društva za 2010.g., te planovi za 2011.godinu. Pored toga, gospodin Dragutin Bauman, ing., izvijestio je nazočne o tijeku priprema za izradu Monografije Hrvatskog mikroskopijskog društva,čija je promocija predviđena tijekom slijedeće godine. Druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku.

Za organizatora:
dr.sc. Ljerka Slokar

Document Actions

(c)2009,Sveučilište u Zagrebu,Metalurški fakultet