Personal tools
You are here: Home / Dokumenti / Vijesti / Prikaz sveučilišnog udžbenika: Površinska obradba materijala
Navigation
Katalog opreme i istraživanja

Mjerna oprema

International Foundrymen Conference

Međunarodno savjetovanje ljevača

Round Cube

RoundCube web klijent elektroničke pošte

Webmail
Knjižnica

Izgled knjižnice iznutra

Studomat

Studomat, prijava ispita !

Dabar

Digitalni akademski arhivi i repozitoriji

Prvi javnozdravstveni portal za studente u Republici Hrvatskoj

PITAJ ANDRIJU

Pitaj Andriju !
The Leader in Powertrain CFD

The Leader in Powertrain CFD

 

Prikaz sveučilišnog udžbenika: Površinska obradba materijala

Autor: dr. sc. Mirko Gojić, redoviti profesor Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Prikaz sveučilišnog udžbenika: Površinska obradba materijala

Autor: dr. sc. Mirko Gojić, redoviti profesor Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

 

U lipnju 2010. godine Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu objavio je sveučilišni udžbenik Površinska obradba materijala autora dr. sc. Mirka Gojića redovitog profesora Metalurškog fakulteta. Udžbenik je tiskan na 334 stranice u B5 formatu s tvrdim uvezom. Recenzenti udžbenika su bili: dr. sc. Prošper Matković, redoviti profesor Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Vesna Alar, docentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Mirko Soković, izvanredni profesor Fakulteta za strojništvo Univeze v Ljubljani.

U udžbeniku su opisani postupci i tehnologije iz znanstvene discipline u literaturi poznate kao inženjerstvo površina (engl. Surface Engineering). Pritom, vrijedno je napomenuti da je površinska obradba materijala značajna za svako gospodarstvo. Osim proizvodnje materijala vrlo je važno osigurati njegova prihvatljiva površinska svojstva s ekonomskoga, sigurnosnoga kao i s ekološkog stajališta. Time se bitno produžava vijek trajanja obrađenog proizvoda i/ili se dobiva površina privlačnijeg izgleda. Autor je sustavno prikazao većinu postupaka površinske obradbe materijala, s primarnim naglaskom na površinsku obradbu metalnih materijala. Jedan od ciljeva je bio, pored upoznavanja fizikalno-kemijskih osnova za određeni postupak površinske obradbe, omogućiti i sažeti uvid u tehnologiju pojedinih postupaka, uključujući i svojstva dobivenih površinskih slojeva te prednosti i nedostatke tih postupaka.

Sadržaj udžbenika podijeljen je u 17 poglavlja, počevši od osnovnih značajki i podjele postupaka površinske obradbe, mehaničke površinske obradbe, postupaka površinskog kaljenja, modificiranja površine snopom iona, toplinsko-kemijski postupci obradbe (pougljičenje, nitriranje, karbonitriranje, nitrokarburiranje, boriranje), nanošenje metalnih prevlaka uranjanjem, navarivanje i naštrcavanje, platiranje, nataljivanje, metalizacija (lemljenjem, galvanizacijom, metalizacija bez struje, difuzijska metalizacija), nanošenje prevlaka kemijskim (CVD) i i fizikalnim (PVD) postupcima, nanošenje nemetalnih anorganskih (emajliranje, fosfatiranje itd.) i organskih prevlaka (bojanje i lakiranje, plastifikacija itd.) te sol-gel postupci površinske obradbe. Mnoštvo slika (189), tablica (44) i konkretnih primjera obrađenih proizvoda, dodatno doprinose pojašnjenju brojnih postupaka površinske obradbe. Korištena su 176 literaturna izvora nastala u posljednjem desetljeću iz područja površinske obradbe metalnih materijala. Napisani udžbenik će biti od koristi studentima tehničkih fakulteta na kojima se proučavaju materijali (primarno metalni materijali), kao i inženjerima u industrijskoj praksi koji se bave metalnim materijalima.

Sveučilišni udžbenik Površinska obradba materijala se može nabaviti u knjižnici Metalurškog fakulteta u Sisku (Aleja narodnih heroja 3, 44103, Sisak, tel/fax: 044-533378, lokal 211), u skriptarnici Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda, a uskoro i u skriptarnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

 

 

Document Actions

(c)2009,Sveučilište u Zagrebu,Metalurški fakultet