Personal tools
You are here: Home / Dokumenti / Vijesti / Održan Znanstveno – stručni skup:Utjecaj legislative zaštite okoliša na ljevačku industriju
Navigation
Katalog opreme i istraživanja

Mjerna oprema

International Foundrymen Conference

Međunarodno savjetovanje ljevača

Round Cube

RoundCube web klijent elektroničke pošte

Webmail
Knjižnica

Izgled knjižnice iznutra

Studomat

Studomat, prijava ispita !

Dabar

Digitalni akademski arhivi i repozitoriji

Prvi javnozdravstveni portal za studente u Republici Hrvatskoj

PITAJ ANDRIJU

Pitaj Andriju !
The Leader in Powertrain CFD

The Leader in Powertrain CFD

 

Održan Znanstveno – stručni skup:Utjecaj legislative zaštite okoliša na ljevačku industriju

Održan Znanstveno – stručni skup: Utjecaj legislative zaštite okoliša na ljevačku industriju, 11. studenog 2009., u HGK, Županijskoj komori Sisak
1.JPGdr.sc.Damir-Rumenjak.JPGdr.sc.Faruk-Unkic.JPG2.JPG

U okviru dugogodišnje suradnje s metaloprerađivačkim sektorom gospodarstva RH, Hrvatsko udruženje za ljevarstvo i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su znanstveno – stručni skup pod nazivom Utjecaj legislative zaštite okoliša na ljevačku industriju, koji se održao u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, 11. studenog 2009. godine.

 

    Skupu je nazočilo 50-tak stručnjaka iz 17 tvrtki iz zemlje i inozemstva (Bosna i Hercegovina, Srbija) vezane za proizvodnju odljevaka, potom srodnih fakulteta tehničke grupacije (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb i Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb), te predstavnik Uprave za procjenu okoliša i industrijsko onečišćenje pri Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak. Cilj seminara je bio okupiti znanstvenike, eksperte i stručnjake zadužene za primjenu zakonske regulative u proizvodnji odljevaka, suvremenih tehnologija lijevanja i suvremenih materijala u ljevarstvu, kao i kontroli emisija i obradi otpadnih tvari iz industrijskih postrojenja s namjerom povezivanja, interdisciplinarne suradnje i razmjene iskustava iz područja zaštite okoliša.

 

    Skup su otvorili predsjednik Hrvatskog udruženja za ljevarsvo mr. sc. Mile Galić, i dekan Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Faruk Unkić nakon dobrodošlice domaćina g. Miloša Bjelajca u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Sisak. Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Hrvatskog udruženja za ljevarstvo o poslovnim rezultatima hrvatskih ljevaonica u 2008. godini, te dekana Metalurškog fakulteta o suvremenim aspektima proizvodnje odljevaka s osvrtom na zaštitu okoliša, načelnik Odjela za objedinjene uvjete zaštite okoliša pri MZOPU dr. sc. Damir Rumenjak izložio je predavanje o metodologiji ishođenja okolišne dozvole. Važnost teme je naglašena živom diskusijom oko uvjeta i rokova nametnutih od EU, te financijskog aspekta poštivanja navedenih propisa. Uslijedila su predavanja eminentnih stručnjaka s područja ekologije s konkretnim ispitivanjima i zaključcima na temu upravljanja metalurškim otpadom, poboljšanja energetske učinkovitosti u ljevaonicama, utjecaju promjene tehnoloških procesa na okoliš, obradi otpadnih voda, te primjeni elektropećne troske u cestogradnji i otpadnog ljevaoničkog pijeska kao sorbensa.

 

    Prezentirana predavanja i s njima povezana diskusija ukazali su na relevantnost tematike i žurnost uvođenja i poštivanja legislative zaštite okoliša u hrvatskim ljevaonicama što će im omogućiti bolju konkurentnost i potpunije iskorištavanje resursa, ali i spriječiti eventualne namete zbog neosviještenog postupanja s otpadom.

 

 

 

 

 

Document Actions

(c)2009,Sveučilište u Zagrebu,Metalurški fakultet