Personal tools
You are here: Home / Dokumenti / Vijesti / Održan Znanstveno – stručni skup: Ljevarstvo – stanje i perspektive
Navigation
Katalog opreme i istraživanja

Mjerna oprema

International Foundrymen Conference

Međunarodno savjetovanje ljevača

Round Cube

RoundCube web klijent elektroničke pošte

Webmail
Knjižnica

Izgled knjižnice iznutra

Studomat

Studomat, prijava ispita !

Dabar

Digitalni akademski arhivi i repozitoriji

Prvi javnozdravstveni portal za studente u Republici Hrvatskoj

PITAJ ANDRIJU

Pitaj Andriju !
The Leader in Powertrain CFD

The Leader in Powertrain CFD

 

Održan Znanstveno – stručni skup: Ljevarstvo – stanje i perspektive

1_s.png2_s.png3_s.png4_s.png5_s.pngOdržan Znanstveno – stručni skup: Ljevarstvo – stanje i perspektive


U okviru dugogodišnje suradnje s metaloprerađivačkim sektorom gospodarstva RH, Hrvatsko udruženje za ljevarstvo zajedno s Metalurškim fakultetom i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu organizirali su Znanstveno – stručni skup pod nazivom Ljevarstvo – stanje i perspektive, koji je održan u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, 24. studenog 2010. godine.

Skupu je nazočilo 50-tak stručnjaka iz 26 tvrtki iz zemlje i inozemstva (Republika Slovenija) vezanih za proizvodnju odljevaka, potom srodnih fakulteta tehničke grupacije, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak. Cilj seminara je bio okupiti znanstvenike, eksperte i stručnjake iz ljevarstva radi zaokruživanja stanja u trenutno kriznoj situaciji hrvatskog gospodarstva i naznačiti trendove i načine oporavka. Naglašena je opća društvena neosjetljivost na pitanje održivosti i oporavka ljevarstva kao važne industrijske grane u RH.

Skup su otvorili dekan Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Faruk Unkić i predsjednik Hrvatskog udruženja za ljevarstvo Smiljan Hren, dipl. ing., uz prigodne riječi dobrodošlice predsjednika Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak g. Borisa Mesarića, dipl. ing.

Uvid u opravak ljevačke industrije Republike Slovenije koja je 2007. godine imala najveću svjetsku proizvodnost odljevaka po glavi stanovnika dao je predsjednik Združenja kovinskih materialov pri Gospodarskoj zbornici Slovenije, mr.sc. Martin Debelak. Potom je g. Smiljan Hren, dipl. ing. prenio podatke o stanju hrvatskog gospodarstva s naznačenim smjernicama oporavka, nakon čega je uslijedila živa diskusija o nužnosti investiranja u domaću proizvodnju radi poboljšanja konkurentnosti i kompetitivnosti gospodarskih subjekata. Predstavljen je projekt Centar za razvoj ljevarstva – SIMET apliciran u okviru IPA instrumenta pretpristupne pomoći. Centar bi umrežavanjem istraživačkih potencijala visokoškolskih ustanova omogućio razvoj tehnologija i proizvoda za gospodarske subjekte što bi doprinijelo jačanju hrvatskog gospodarstva i regije. Uslijedilo je predstavljanje ideje međuinstitucionalnog ispitivanja uzoraka u smislu kružnih analiza koje bi potvrdile vjerodostojnost pojedinačnih laboratorija.

Drugi dio predavanja odnosio se na primjenu normizacije u suvremenom ljevarstvu, usvajanju proizvodnje lijevanih cijevi, te primjeni programskih paketa za simulaciju procesa skrućivanja i deformacija. Skup je okončan predavanjima o upravljanju okolišem i zaštiti istog u metalurškoj proizvodnji.

Prezentirana predavanja i s njima povezana diskusija ukazali su na relevantnost tematike i nužnost promptnih investicija u domaće gospodarske subjekte u smislu modernizacije tehnologije, usvajanja novih proizvoda, postupanja pri zaštiti okoliša, te pomoći u obliku sinergije istraživalačko – razvojnog potencijala usmjerenog prema idejnim rješenjima razvoja i usvajanja tehnologija i proizvoda.

Član Organizacijskog odbora:                Dekan Metalurškog fakulteta:


doc.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac            prof. dr. sc. Faruk Unkić

Document Actions

(c)2009,Sveučilište u Zagrebu,Metalurški fakultet